10 voordelen van krachttraining

10 voordelen van krachttraining

Misschien doe je het al. Maar misschien ook niet omdat je geen hulk wilt worden of omdat je liever wilt afvallen en de voorkeur geeft aan cardio. Met krachttraining bouw je inderdaad spiermassa op, maar je hoeft niet bang te zijn ineens uit je kleren te groeien. En juist door je spieren te versterken kun je blijvend wat vet verliezen. Voor we beginnen met de 10 voordelen van krachttraining is het belangrijk om te weten wat krachttraining precies is? 

Wat is krachttraining?

Deze vraag is voor sporters vaak goed te beantwoorden. Krachttraining is namelijk niets anders dan het verbeteren, versterken en sterker maken van je lichaamskracht. Het doel van krachttraining wordt vaak uitgedrukt in kilo’s, zoals bijvoorbeeld bij bankdrukken, maar krachttraining kan op andere manieren ook zonder gewichten en enkel met lichaamsgewicht. Krachttraining is dus niet alleen voor Crossfitters, sportschoolleden en/of bodybuilders, maar voor iedereen die gezonder en fitter door het leven wil gaan.

Bij calisthenics trainen we zonder grote gewichten, we trainen namelijk vooral met ons lichaamsgewicht. Dit neemt niet weg dat dit een sport is met veel krachttraining. Krachttraining doe je door oefeningen als push-ups, pull-ups, front levers en dips mee te nemen in je workout. 

In dit blog nemen we je mee in de 10 belangrijke voordelen om aan krachttraining te doen. Lees daarom snel verder:

Voordeel 1: Je krijgt een strakker lichaam, je valt af

Nee, we zeggen niet dat je moet gaan trainen alleen om er beter uit te zien. Maar het is wel één van de voordelen van krachtraining. Meer spiermassa zorgt namelijk voor een hogere verbranding wat weer resulteert in sneller vet-verlies. Je armen worden slanker, je benen steviger, je billen ronder en je buik strakker. Zonder dat je veel gewicht verliest, zit je kleding beter en zie je er slanker uit. Door op je eten te letten onthul je als het ware je vorm. Die vorm kun je dan verbeteren door krachttraining!

Cardiotraining wordt vaker in verband gebracht met afvallen als krachttraining, maar je spieren verbranden ook calorieën. Zelf als je niet aan het sporten bent. De eerste 24 uur na je krachttraining verbrand je zo’n 100 calorieën extra. Dit lijkt misschien weinig, maar op jaarbasis is dit toch een paar kilo. 

Voordeel 2: Je slaapt beter

De meeste sporten, vooral fanatiek beoefend, zorgen voor een betere nachtrust. Krachttraining is hierop geen uitzondering. Uit verschillende studies blijkt dat mensen die regelmatig sporten minder vaak wakker worden gedurende de nacht.

Voordeel 3: Een betere stofwisseling

Zodra je wat meer spieren ontwikkelt, verbruik je ook in rust meer energie. Dit betekent dus dat je stofwisseling een boost krijgt en meer vetten verbrandt. Wanneer je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen, is het dus ook goed om wekelijks aan krachttraining te doen.

Voordeel 4: Kleinere kans op vroegtijdig overlijden

Wist je dat je met krachttraining de kans verkleint op ouderdomsziekten als diabetes type 2 en osteoporose? Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat krachttraining het risico op diabetes verlaagt, omdat je hiermee het glucoseverbruik in je lichaam verhoogt. Osteoporose is botontkalking. Met krachttraining bouw je sterke botten op en daar doe je later je voordeel mee. Je loopt dan veel minder risico om osteoporose te ontwikkelen.

Dit wordt onderbouwd door een studie van UCLA uit 2014 dat we, als we ouder worden, minder kans hebben voortijdig te overlijden als we over meer spiermassa beschikken. Volgens Arun Karlamangla M.D. kunnen we beter onze spiermassa maximaliseren en onderhouden dan ons druk te maken over gewicht of BMI.

Voordeel 5: Je gaat veroudering tegen

Hou ouder je wordt, hoe meer je spiermassa achteruit gaat. Hierdoor neemt de huidspanning af, waardoor je huid slapper wordt en je rimpels ontwikkelt. Door twee tot drie keer per week een half uur aan krachttraining te doen, ga je de veroudering tegen. Zo behoud jij ook op oudere leeftijd een jonge uitstraling en een strakke huid. En het is goed voor je geheugen; door intensieve training maak je neurotrofine aan welke de hersencellen beschermen.  

Voordeel 6: Je wordt er sterker door en hebt meer energie

Regelmatig met gewichten trainen, maakt je sterker. Dankzij deze extra kracht is het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals een boodschappentas dragen of je kind optillen, zonder dat je gelijk buiten adem bent. Middels krachttraining worden zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen in je lichaam gestuurd, waardoor je na een training meer energie ervoor terugkrijgt. 

Dat je sterker wordt is ook ideaal voor andere sporten die je misschien beoefent. Denk aan fietsen, hardlopen en zwemmen. Je ontwikkelt meer spiervezels door de combinatie van verschillende sporten. Het is goed voor blessurepreventie maar je kunt ook verschillende vormen van onbalans uit je lichaam trainen door de juiste toepassing van krachttraining.

Voordeel 7: Je krijgt meer zelfvertrouwen

Net als andere vormen van sport kan krachttraining ook je mentale gezondheid verbeteren. Krachttraining wordt in verband gebracht met verminderde angst- en depressieklachten. Tevens krijgt je zelfvertrouwen een boost en het schijnt dat je hersenen ook beter gaan functioneren.

Wanneer je aan krachttraining doet, wordt je lichaam sterker en ontwikkel je mooiere vormen. Bovendien oog je slanker. Dit ondersteund de bovenstaande claim tot meer zelfvertrouwen en meer zelfrespect. Iets waardoor je ook weer lekkerder in je vel zit. Ook maak je endorfine aan, waardoor je je gelukkiger voelt en beter in je vel zit. 

Voordeel 8: Je krijgt een betere houding en balans

Door met gewichten te trainen, verbetert je houding. Als je een aantal maanden aan krachttraining doet, merk je dat je algehele lichaamshouding beter wordt en dat je rechter zit, staat en loopt. De lichaamshouding heeft ook weer invloed op je gevoel. Door meer recht te staan of te zitten, voel je je al direct zelfverzekerder.

Verschillende oefeningen binnen het krachttraining-palet zorgen voor een betere balans en coördinatie. Dat is op zichzelf al goed maar een betere balans en coördinatie zorgt in tweede instantie voor een hogere bescherming tegen osteoporose omdat het resulteert in minder “vallen”. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat regelmatig krachttrainen de kans op vallen op latere leeftijd wel met 30% verlaagt.

Voordeel 9: Je hebt minder kans op blessures

Tijdens een krachttraining, train je al je spiergroepen. Hiermee verminder je de kans op blessures. Als je slechts één sport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, train je niet al je spieren. Sommige spieren worden dan eenzijdig belast, terwijl andere spieren zich niet goed ontwikkelen. Dit leidt sneller tot blessures of een slechte lichaamshouding.

Daarnaast zou de gewicht-dragende oefening, en met name krachttraining, verantwoordelijk zijn voor een hogere botdichtheid. Dit zou de kans op fracturen aanzienlijk verminderen, nu, maar ook op latere leeftijd.

Voordeel 10: Je verbetert je hormoonbalans

Met krachttraining geef je de hormonen testosteron en het groeihormoon een tijdelijke boost. Hierdoor verbeter je de hormoonbalans. Waarom dit goed is? Omdat een tekort aan testosteron leidt tot vermoeidheid, depressies, spierafbraak en erectiestoornissen. 

Advies: twee keer per week krachttraining

Na deze tien voordelen is het wel duidelijk wat de voordelen van krachttraining zijn. Hup! Tijd om aan de slag te gaan met trainen. De American Heart Association raadt minimaal 2 krachttraining sessies per week aan.

Geef een reactie