Blog

Alles over ademhalen en ademhaling

Over ademhaling en ademhalen

Alles over ademhalen en ademhaling

De ademhaling; het is een essentieel onderdeel van een gezond leven. Dat klinkt logisch, maar wist je dat de meeste mensen niet goed ademen? De ademhaling gaat vanzelf, als het goed is denk je er niet over na. Op een goede manier ademhalen wordt ons echter niet geleerd. Toch is het heel belangrijk. Het Latijnse woord voor adem is spirit, een spiritueel persoon is daarom letterlijk iemand die weet hoe hij of zij goed ademt.

Goed ademen is altijd belangrijk, dus ook als je aan het sporten bent. De juiste ademhaling zorgt ervoor dat je betere prestaties haalt. Maar wat is een goede ademhaling en hoe werkt het? Je leest er alles over in dit blog.

Hoe werkt het ademhalingsstelsel?

Het ademhalingsstelsel kun je zien als alle delen van je lichaam die betrokken zijn bij de ademhaling. Het ademen is eigenlijk het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide. Bij het ademhalingsstelsel zijn de volgende organen en lichaamsdelen betrokken:

  • Neus en neusholte;
  • Sinussen;
  • Mond;
  • Keel;
  • Strottenhoofd;
  • Luchtpijp;
  • Diafragma;
  • Longen;
  • Bronchiën;
  • Longblaasjes;
  • Haarvaten.

Anatomie van je longen, ademhalen

Je longen bevinden zich in je borstkas en spelen een cruciale rol bij de ademhaling.

Ademen begint wanneer je lucht in je neus of mond inademt. Hiervandaan verplaatst het naar de achterkant van je keel en naar de luchtpijp. De luchtpijp is verdeeld in meerdere luchtwegen; de bronchiën. Voor een optimale werking van de longen moeten deze luchtwegen open zijn. Er zou geen ontsteking, zwelling of overtollig slijm in moeten zitten. De bronchiën verdelen zich in kleinere luchtwegen die longblaasjes genoemd worden, je hebt er hier ongeveer 600 miljoen van. Deze worden omgeven door een netwerk van kleine bloedvaten; de haarvaten. In deze haarvaten wordt de zuurstof van ingeademde lucht opgenomen in het bloed.

Na deze opname gaat het zuurstof via het bloed naar jouw hart. Je hart pompt hierna het zuurstof door het lichaam naar alle cellen en organen. De cellen en organen gebruiken zuurstof, daardoor komt koolstofdioxide in het bloed. Het bloed verplaatst het koolstofdioxide vervolgens terug naar de longen. Daar wordt het verwijderd door uit te ademen.

De ademhaling; inademen en uitademen

De ademhaling is het proces van inademen en uitademen. Het is de manier waarop het lichaam zuurstof binnenbrengt en koolstofdioxide verwijdert. Voor dit proces krijgt het lichaam hulp van een grote koepelvormige spier die zich onder de longen bevindt; het diafragma (of middenrif). Verwar het diafragma niet met de gelijknamige term bij fotografie, dat is toch echt iets anders.

Wanneer je inademt wordt het middenrif naar beneden getrokken. Hierdoor ontstaat een luchtstroom de longen in. Het tegenovergestelde vindt plaats als je uitademt. Het middenrif beweegt naar boven door ontspanning, het duwt dan op de longen, waardoor deze leeglopen.

Hoe kun je het best ademen?

De buikademhaling is de beste manier van ademen in rust. Daarnaast moet er in rust altijd via de neus in- en uitgeademd worden. Veel mensen halen adem via de mond en ademen hoog in de borst. Als je effectief ademt, dan zal de ademhaling soepel, stabiel en gecontroleerd verlopen. Het ademen moet ontspannen voelen. Je moet voldoende lucht krijgen zonder er veel moeite voor te doen.

De ademhaling moet gemakkelijk aanvoelen, de adem moet geruisloos zijn en rustig. Dit kan alleen als je de buikademhaling hanteert. Dit kun je zelf controleren door naar je buik te kijken of je buik aan te raken. Je voelt je buik bij elke inademing uitzetten en intrekken bij het uitademen. Vanuit de buik zal de lucht zich verplaatsen naar de longen, hierdoor zullen de ribben bij elke inademing uitzetten naar voren, naar de zijkanten en achterkant.

Op de juiste manier ademen tijdens het sporten

Er bestaan veel verschillende ademhalingstechnieken. Deze zijn ontwikkeld voor verschillende activiteiten/trainingen en sporten. De volgende technieken kunnen jou helpen tijdens het sporten:

Adem vanuit het diafragma

Het diafragma is een spier in het middenrif die zich net onder de longen bevindt. Deze spier zorgt voor het in- en uitademen. Door je te concentreren op het inademen via het middenrif kun je de hoeveelheid zuurstof die je opneemt verhogen. Om via het middenrif te ademen, concentreer je je op het ademen via een buikademhaling in plaats van de borst.

Hou nooit je adem in tijdens trainen

Je spieren hebben zuurstof nodig tijdens een training, daarom moet je blijven ademen. Hou dan ook nooit de adem in tijdens het sporten. Je kent vast wel de filmpjes waarin iemand een deadlift doet en vervolgens flauwvalt. Grote kans dat dit komt omdat de persoon zijn of haar ademhaling inhoudt, geen goed idee. Let er dus goed op dat je blijft ademhalen.

Zorg voor een ritme

Een goede ademhaling tijdens het sporten kan jouw prestaties vergroten. Om goed te blijven ademen kan het helpen om in een ritme te ademen, tegelijk met de bewegingen die je doet. Hierdoor kan de ademhaling vertraagd en gereguleerd worden. Je kunt dit doen door te luisteren naar jouw voetstappen bij het hardlopen, maar natuurlijk ook bij calisthenics.

Ademen bij het sporten wordt moeilijker

Het is heel normaal dat het ademhalen moeilijker wordt tijdens het sporten. Hier hoef je niet van in paniek te raken. Het is juist de bedoeling om goed te blijven ademen, ondanks dat het lichaam meer moeite heeft om zuurstof op te nemen. Is de ademhaling zo snel dat je het benauwd krijgt? Stop dan gewoon even of ga een stapje langzamer.

Adem uit tijdens inspanning, adem in tijdens rust

Deze regel geldt vooral voor krachttraining; zorg dat je uitademt als je inspanning levert of de spieren samentrekt. Door ervoor te zorgen dat je koolstofdioxide uitademt tijdens de inspanning, blijf je ademen en bereid je je longen voor om zuurstof in te ademen terwijl je spieren ontspannen. Dit helpt om je bloeddruk stabiel te houden en verhoogt het uithoudingsvermogen.

Ademhaling per minuut; wat is goed?

De ademhalingsfrequentie is de ademhaling per minuut. De ademhaling per minuut ligt bij een optimale ademhalingsfrequentie tussen de 12 en 20 voor gezonde volwassenen. Tijdens het sporten kan dit aantal boven dat gemiddelde uitkomen. Je lichaam verbruikt immers meer zuurstof en bouwt meer koolstofdioxide op die het kwijt moet. De natuurlijke reactie van het lichaam is dat je ademhaling omhoog gaat. Hoeveel dit stijgt is afhankelijk van de intensiteit van de training. De maximale ademhalingsfrequentie ligt op ongeveer 60 per minuut tijdens intensieve krachttraining met bijvoorbeeld burpees of wanneer je alles geeft met conditietraining (hardlopen, wielrennen, etc.).

Je ademhalingsfrequentie is een belangrijk vitaal teken. Het kan mogelijk wijzen op een ernstige aandoening, zoals hartproblemen of COPD. Als jouw ademhalingsfrequentie onder het gemiddelde ligt, dan kan het wijzen op het niet goed functioneren van het centrale zenuwstelsel. Als jouw ademhalingsfrequentie boven het gemiddelde ligt, dan kan dit wijzen op een andere onderliggende aandoening.

De ademhalingsfrequentie kan veranderen bij het ouder worden. Als we ouder worden, worden we vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen. De ademhalingsfrequentie kan veranderd worden door aanpassingen te doen op gebied van gezondheid, zoals dieet, beweging en rust.

Ademhalingsfrequentie kun je meten met een smartwatch

De ademhalingsfrequentie kun je meten met een Smartwatch.