De oefening die niemand mag overslaan

De oefening die je niet mag overslaan

Er is een beste overall oefening die niemand mag overslaan. Heb jij enig idee welke en waarom? Om meerdere redenen is deze oefening zeer effectief en waardevol. Hij wordt dan ook al decennia beoefent door atleten in heel veel sporten en disciplines. Logisch, want deze oefening verhoogt het atletisch vermogen, de kracht en de omvang van je lichaam. Bij deze oefening is een juiste techniek en vorm wel een absoluut vereiste. We zetten de belangrijkste redenen op een rij waarom ook jij de deze oefening niet mag overslaan. De oefening waar wij het natuurlijk over hebben is de ‘burpee‘.

1. Meeste spiergroepen

De burpee is een zogenaamde ‘compound’ oefening. Dit houdt in dat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt als je deze oefening uitvoert. Bij de burpee train je feitelijk je hele lichaam. In je bovenlichaam gebruik je je rug, schouders en armen en in je onderlichaam gebruik je je billen, quadriceps, hamstrings en je kuiten. Bovendien vraagt de burpee veel van je core (je buik- en rugspieren). Deze oefening is dus echt een full body workout. Dus heb je wat minder tijd om te trainen, dan is de burpee absoluut je beste vriend.

2. Versterkt je core

De burpee zet je grote core spieren aan het werk. Deze worden dan ook significant sterker. Sterkere core spieren maken je lichaam overall sterker en stabieler. Ze zijn ook belangrijk voor een correcte lichaamshouding. Sterkere core spieren maken ook dat je andere oefeningen beter kunt uitvoeren zodat je ook daar meer vooruitgang kunt boeken.

3. Verbetert je hormoonhuishouding

Krachttraining op zich verhoogt het niveau aan testosteron en groeihormonen ins ons lichaam, maar burpees en squats spannen de kroon op dit gebied. Dit komt doordat deze hormonen van nature toenemen in ons lichaam op het moment dat we spiervezels aanspreken. De vele spieren die de burpee aanspreken maken deze oefeningen de nummer 1 oefeningen op je testosteron te boosten.

4. Overall kracht toename

Als je sterker en krachtiger wilt worden dan is de burpee dé oefening. Denk maar eens aan die CrossFitters, die zijn extreem sterk. Met kracht doelen we vooral op je vermogen veel kracht te genereren in een korte tijd. Meer snelheid en explosiviteit dus. Dat is handig voor heel veel andere sporten zoals boksen, voetbal, hockey, etc.

5.Super grip

Grip, de kracht en het uithoudingsvermogen in je handen en onderarmen, is voor veel mensen in de sportschool soms een beperkende factor. Bij het merendeel van de oefeningen moet je nu eenmaal een gewicht vastpakken en vasthouden. Het komt regelmatig voor dat de spiergroep die je traint best nog iets kan hebben, maar dat je grip het al eerder begeeft. Burpees maken je onderarmen sterker omdat je bij de push-up jezelf explosief omdat moet drukken. Hoewel dat grotendeels uit je schouders en rug komt zal je ook je onderarmen gaan voelen.

Wil je de grip extra trainen? Doe de burpee onder een optrekstang. Zo kun je bij de sprong overgaan tot een pull-up. Op die manier train je jouw onderarmen en handkracht ongelooflijk hard, naast de gebruikelijke spieren.

6. Lekker vet verbranden

Ook hier geldt dat krachttraining en weerstandstraining in zijn algemeenheid je helpen bij het verbranden van lichaamsvet en afvallen. Door de vele spiervezels die je gebruikt tijdens een burpee verbrandt je nu eenmaal meer calorieën dan andere oefeningen waar je enkel een deel van je lichaam aanspreek. Met de juiste voeding geef je je lichaam de kracht en energie om optimaal te deadliften en het gevecht aan te gaan met die hardnekkige vetzones.

7. Spiergroei

We hadden al geconcludeerd dat de burpee de hoeveelheid testosteron en groeihormonen in je lichaam verhoogd. Het belangrijkste effect daarvan is dat je natuurlijk meer spiermassa opbouwt. Meer spiermassa betekent dat je energieverbranding (ook in rust) omhoog gaat. Voorzie jezelf van de juiste voeding (onder andere eiwitten) en verbrandt zo de overtollige kilo’s energie op je lichaam.

8. Verbetert je cardio uithoudingsvermogen

Dit aspect wordt vaak overzien, maar de burpee kan je cardio uithoudingsvermogen verbeteren. Vooral het trainen op hogere intensiteit (in extra gewicht of herhaling) werkt bevorderlijk.

9. Geen spotten – geen cheaten

Misschien wel het mooiste van de burpee is dat je deze niet kunt ‘cheaten’. Je hebt ook geen spotter nodig: het is gewoon jij en de zwaartekracht. En natuurlijk jouw vastberadenheid en focus om die beweging keer op keer te maken. We maken geen reclame, maar “Just do it” is zeker van toepassing.

10. Overall gezonder lichaam

Compound oefeningen versterken als geen ander de spieren rond je banden en pezen. Sterkere gewrichten zijn cruciaal voor een gezond en sterk lichaam en helpen blessures voorkomen. De burpee maakt dus ook je knieën, ellebogen, polsen, onderrug en enkels indirect sterker.

Tot slot

Er zijn vast nog meer redenen waarom de burpee niet mag ontbreken in jouw trainingsroutine, maar bovengenoemde redenen zijn in ieder geval van toepassing. Begin dus met burpees als je dit nog nooit hebt gedaan. Let op: een correcte technische uitvoering is absoluut noodzakelijk om blessures te voorkomen en alle voordelen te genieten. Lees daarom de uitleg van de burpee.