Blog

Handkracht trainen? Zo train je de knijpkracht in je handen

Handkracht trainen - CalisthenicsWorld.nl Groot

We gebruiken onze handen elk moment op elke dag. De hand is een complex lichaamsdeel waarmee wij dingen kunnen pakken en vasthouden. Denk aan bestek vasthouden om te eten, een glas water pakken om te drinken en je boodschappen van de supermarkt naar huis tillen. Om deze taken uit te voeren is handkracht belangrijk. In dit artikel lees je er alles over.

 

Wat is handkracht?

Handkracht verwijst naar de hoeveelheid kracht die een persoon met zijn handen kan genereren. Het is belangrijk voor activiteiten zoals het grijpen, manipuleren van objecten en het uitvoeren van alledaagse taken. Handkracht wordt meestal gemeten door tests die de grijpkracht, knijpkracht en andere metingen van handvaardigheid meten.

 

Anatomie van de hand

Om te weten waarom je niet automatische een sterke grip hebt, is het handig om te weten hoe je handen in elkaar steken. De hand is namelijk een complex lichaamsdeel. Voor sterkere armen train je je armen, maar dat principe kun je niet toepassen op je handen.

 

De handen bestaan uit botten, spieren, banden en zenuwen. Daarnaast zijn er allerlei gewrichten. Je kunt de hand als volgt opdelen:

  • Onderarm;
  • Handwortel;
  • Middenhand;
  • Vingers;
  • Alle botten worden samengehouden door een wirwar aan banden en kapsels. De intrinsieke banden tussen de handwortelbeentjes zijn kort. Terwijl de extrinsieke banden van de onderarm tot aan de middenhand lopen.

Datzelfde geldt ook voor spieren. Er zijn korte spieren die in de hand beginnen en eindigen. En er zijn lange spieren die in de onderarm beginnen. Deze verbinden via lange pezen de vingers in de hand.

Pezen functioneren als verbindingen tussen botten en spieren. Ze bestaan uit bindweefsel. Ze geven de kracht uit de spier door naar het bot. Kortom, erg belangrijk voor de kracht in je hand.

 

Hand anatomie

 

De kleine spieren in je hand zorgen voor stabiliteit en maken het mogelijk om je vingers te spreiden en naar elkaar toe te bewegen. De lange spieren zorgen, via de pezen, dat je je vingers en pols kunt strekken en weer buigen.

 

Waarom is handkracht belangrijk?

Handkracht is belangrijk voor alledaagse activiteiten zoals het dragen van boodschappen, het openen van potten en het gebruik van gereedschap. Het kan ook helpen bij het voorkomen van blessures tijdens het uitvoeren van deze taken. Bovendien zijn sterke handen nodig om bepaalde sporten of recreatieve activiteiten uit te voeren, zoals rotsklimmen of gewichtheffen. Het ontwikkelen en behouden van handkracht kan gunstig zijn voor de algehele gezondheid en conditie.

 

Wat zijn manieren om je handkracht te verbeteren?

Je kan je handen op veel manieren trainen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

  1. Sjouwen van tassen. Bijvoorbeeld wanneer je de boodschappen doet. Loop eens naar huis als je dichtbij een supermarkt woont. Moet je toch met de auto? Parkeer de auto dan wat verder weg en niet direct naast de uitgang. Verder helpt alles wat je met je handen vastpakt en vasthoudt. Denk aan gewichtsschijven of halterstangen met gewicht, maar ook met het uitruimen van een vaatwasser train je de handen licht;
  2. Touwklimmen, muurklimmen of boulderen. Alle drie deze manieren van trainen houden zich bijzonder veel bezig om jezelf omdat te trekken door middel van het vastpakken van voorwerpen en jezelf vervolgens omhoog te trekken.
  3. Calisthenics. Bij deze sport breng je veel tijd door in sportparken die je in heel Nederland vindt. Je hangt regelmatig aan een optrekstang waarvoor je knijpkracht nodig hebt om te blijven hangen. Ideaal en laagdrempelig om te sporten en je handkracht te trainen.
  4. Racketsporten zoals tennis, padel of squash. Deze sporten vereisen het vasthouden van een voorwerp (racket) waarmee je een bal slaat. Denk erbij wel dat je hiermee alleen je dominante arm traint.
  5. Progressieve weerstandsoefeningen voor handkracht, zoals knijpen in een bal of het gebruik van handtrainers. Ben je veel onderweg in bijvoorbeeld de trein of zit je veel stil op de bank? Dan is dit de ideale manier om handkracht te trainen.