Blog

Is gember gezond? Lees alle voor- en nadelen van gember

Is gember gezond?

Is gember gezond? Lees alle voor- en nadelen van gember

Gember is een inheemse plantsoort uit Zuidoost-Azië. De laatste jaren wordt de wortel van de plant echter als voedsel en medicijn over de hele wereld gebruikt. Tegenwoordig kun je allerlei gember drankjes kopen en zelfs gember snoep. Maar is gember gezond en waar is gember goed voor? Wat zijn de voor- en nadelen van gember? Je leest er alles over in dit blog!

Waar is gember goed voor?

De gemberplant is rijk aan natuurlijke voedingstoffen die voordelig kunnen zijn voor jouw gezondheid. Je zou daarom kunnen zeggen dat gember gezond is, mits het niet teveel genuttigd wordt. Gember staat bekend om de volgende gezondheidsvoordelen:

Gaat ontstekingen tegen

Door ziektekiemen, chemicaliën en ongezonde voeding kunnen ontstekingen in het lichaam ontstaan. Hierdoor kan de gezondheid van het lichaam aangetast worden. Veel mensen hebben last van terugkomende ontstekingen, bijvoorbeeld in de maag. Het kan daarom nodig zijn om veranderingen toe te passen in jouw dieet en levensstijl.

Het consumeren van gember kan je helpen om deze ontstekingen te genezen en voortaan te voorkomen. Uit een studie bleek dat gember allergische reacties door ontstekingen helpt verminderen. Daarnaast bleek dat sporters die na een training een gembersupplement gebruiken minder spierpijn hadden na het sporten. Spierpijn kan namelijk worden veroorzaakt door ontstekingen.

Gember bevat veel antioxidanten

Ons lichaam kan sneller dan normaal verouderen door bepaalde levensstijlkeuzes, zoals alcohol drinken, roken, weinig slapen en veel stress ervaren. Gember is rijk aan antioxidanten. Dit zijn stoffen die het vermogen hebben om deze oxidatieve stress te bestrijden en voorkomen.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat gember nierfalen kan voorkomen en vertragen. Ook kan gember de groei van tumoren vertragen, daardoor kan gember helpen bij het beheersen van sommige kankersoorten.

Gember helpt bij de spijsvertering en tegen misselijkheid

In verschillende culturen over de hele wereld staat gember bekend dat het helpt bij de spijsvertering. Daarnaast wordt het veel gebruikt om misselijkheid en braken te verlichten. De effectiviteit hiervoor is echter nooit bewezen in studies.

Gember verbetert de bloedsuikerspiegel

Uit een studie onder mensen met diabetes bleek dat hun nuchtere bloedsuikerspiegel verbeterde door de inname van gember.

Het cholesterol verbetert dankzij gember

Bij een studie werd aan ratten een vetrijk dieet gegeven. Ratten die daarna gember gevoerd kregen lieten een verbetering zien in de aanwezigheid van LDL cholesterol (slecht cholesterol) in verhouding met de ratten die geen gember kregen.

Gewichtsverlies

Het drinken van gemberthee kan helpen bij gewichtsverlies als het gedaan wordt in combinatie met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Hydratatie

Is gember thee gezond? Het zorgt er in ieder geval voor dat je goed gehydrateerd bent. Veel mensen drinken niet genoeg water. Je kunt het drinken van water aanlokkelijker maken door het water te verrijken met smaak en voedingsstoffen. Je kunt dat doen door gemberthee te drinken of gemberwater.

De nadelen van gember

Gember heeft dus veel goede kenmerken, maar is gember gezond? De consumptie van gember kan namelijk ook enkele nadelige gevolgen hebben. Zoals met elk kruid of supplement, kan gember slecht combineren met andere medicatie die je eventueel gebruikt. Bijwerkingen van gember zijn zeldzaam, maar het kan de volgende nadelen hebben als je er te veel van gebruikt:

  • Last van maagzuur;
  • Gasvorming;
  • Pijn in de maag;
  • Brandend gevoel in de mond.

Om dit te voorkomen kun je het best niet meer dan 4 gram gember innemen per dag, in welke vorm dan ook. Als je last hebt van hartaandoeningen, diabetes of galstenen, dan kun je het best eerst met een arts overleggen voordat je gember gaat gebruiken in supplementvorm. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen, als je borstvoeding geeft of als je binnenkort geopereerd gaat worden.

Is gember thee gezond?

Zoals je hebt kunnen lezen is gember gezond, zolang je er niet te veel van gebruikt. Steeds meer mensen drinken gember thee, niet alleen vanwege de verfrissende smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen. Gember thee is goed voor het tegengegaan van ontstekingen, rijk aan antioxidanten, goed voor de spijsvertering, het hydrateert en het kan helpen bij gewichtsverlies. Je kunt dus met recht zeggen dat gember thee goed voor je is, mits je het met mate drinkt.

Hoeveel gember in thee? Snij twee dunne plakjes gember van de gemberwortel en voeg dit toe aan een kop heet water. Drink één tot twee koppen gember thee per dag, dit is voldoende om te profiteren van de voordelen van gember.

Gemberwortel net uit de grond gehaald

Vers geoogste gemberwortel

Conclusie: Is gember gezond?

We kunnen veilig zeggen dat gember gezond is, mits je het met mate gebruikt, en dus onderdeel is van gezonde voeding. Dit kun je doen door de gemberwortel in de supermarkt te kopen. Je kunt het bijvoorbeeld in kleine mate toevoegen aan Aziatische gerechten, dit zorgt voor een heerlijke smaak en je profiteert zo van alle gezondheidsvoordelen. Daarnaast kun je ook gemberdrank maken of gember thee.

Om nadelige gevolgen van gember tegen te gaan kun je het best niet meer dan 4 gram gember per dag innemen. Het nemen van supplementen met gember valt daarom ook niet aan te raden. Gember kan spierpijn en ontstekingen verminderen, dit zijn belangrijke voordelen voor sporters. Om hiervan te profiteren hoef je alleen maar wat gember toe te voegen aan je maaltijden of je drinkt dagelijks één tot twee koppen gember thee per dag.

Marathonlopers of duursporters hebben vaak last van hun maag tijdens of na het sporten. Een gembersnoepje kan deze klachten wegnemen, neem echter niet te veel in, want dan kan het een contra-effect hebben.