BlogGezondheid

Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond - CalisthenicsWorld.nl Groot

Pindakaas; wie is er niet groot mee geworden? Heerlijk op een boterham en als basis voor een pindasaus bij warme gerechten. Maar is pindakaas eigenlijk wel zo gezond? En waarom heet pindakaas eigenlijk pindakaas? In dit blog vertellen we je alles over de voor-, en nadelen van pindakaas, hoe je een goede pindakaas herkent en of pindakaas nu wel of niet gezond is.

Waarom heet pindakaas pindakaas?

De voorloper van pindakaas werd in 1886 uitgevonden door de Canadees Marcellus Gilmore Edson. Aan dit product werd in de eerste instantie erg veel suiker toegevoegd. De arts John Harvey Kellogg kwam in dezelfde periode met gemalen pinda’s. Omdat veel van zijn patiënten niet goed konden kauwen, kwam hij op het idee om pinda’s te malen. Zo kwamen zijn patiënten toch nog aan voldoende eiwitten, aangezien hij een voorstander was van een vegetarisch voedingspatroon. Een andere arts mechaniseerde het productieproces van pindakaas vervolgens in 1903.

Pindakaas komt dus oorspronkelijk uit Amerika, waar het peanut butter wordt genoemd. Als je dit letterlijk vertaalt, dan hebben we het dus over pindaboter. In Nederland is boter een beschermde titel; alleen roomboter mag deze naam dragen. Voor pindaboter moest dus worden uitgeweken naar een andere naam. De verwijzing naar kaas komt mogelijk van de gewoonte van Surinamers om blokken geperste pinda’s te schaven met een kaasschaaf. Vandaar de naam pindakaas.

Wat zit er allemaal in pindakaas?

Pindakaas is rijk aan eiwitten, vezels, omega 9 en vitamine E. Ook zit er veel vitamine B3, foliumzuur en magnesium in. Pinda’s scoren ook hoog op het gebied van fytonutriënten. Denk dan bijvoorbeeld aan antioxidanten en polyfenolen. Doe je regelmatig pindakaas op je boterham, dan zorgt dit voor een verzadigd gevoel. Op termijn heeft dit als effect dat je minder snackt en dus eerder afvalt. Uit diverse onderzoeken blijkt ook nog eens dat het eten van pinda’s (waaronder dus pindakaas) het risico kan verlagen op het krijgen van kanker, luchtwegaandoeningen en cardiovasculaire ziektes. Zo op het eerste gezicht lijkt pindakaas dus heel erg gezond.

De lekkere smaak van pindakaas

Helaas zitten er ook nadelen aan pindakaas, net zoals bijna bij alle voedingsmiddelen wel het geval is. De lekkere smaak van pindakaas komt door de geroosterde pinda’s. Wanneer pinda’s geroosterd worden, dan komt acrylamide vrij. Deze stof is heel ongezond en uit onderzoek blijkt dat het zelfs kankerverwekkend kan zijn. Aan de andere kant blijkt uit andere onderzoeken dat de antioxidanten die in pinda’s voorkomen er juist voor kunnen zorgen dat de schadelijke werking van acrylamide verminderd wordt. Ook kan het roosteren van pinda’s zorgen voor de toename en activatie van gezonde nutriënten.

Ondertussen neemt de hoeveelheid schadelijke aflatoxine af. Aflatoxine is een gifstof die geproduceerd wordt door een schimmel die aanwezig is in pinda’s. De dooreetfactor van pindakaas wordt veroorzaakt door acrylamide; dit is wat de pindakaas zijn bekende smaak en aroma geeft. Een ander nadeel van pindakaas is dat het zeer veel calorieën bevat. Ben je gevoelig voor overgewicht, dan is het niet aan te raden om grote hoeveelheden pindakaas te eten.

Hoe kies je een gezonde pindakaas?

Niet alle pindakaas is even gezond. Kijk voordat je een pindakaas koopt dus goed naar het etiket. Wil je een goede en gezonde keuze maken, kies dan voor een pindakaas waar geen onnodige toevoegingen inzitten. Vooral de goedkope pindakazen bevatten veel suikers en palmolie. Een gezonde pindakaas bestaat uit 100% gemalen pinda’s.

Wat zijn de voordelen-, en nadelen van pindakaas?

De lijst met voordelen van pindakaas is gelukkig veel groter dan de nadelen. Pindakaas zit vol met gezonde ingrediënten, waardoor het ook favoriet is onder sporters en diëtisten. Pindakaas heeft de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Het bevat maar liefst 28% eiwit en veel onverzadigde vetten. Daarnaast is pindakaas een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine B6, vitamine E, zink, koper, magnesium en phosphorus.
Kies je voor een pindakaas waar geen suiker en zout aan toegevoegd is, dan valt het binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum geeft aan dat het eten van pindakaas de kans op hart-, en vaatziekten verkleint en het LDL cholesterol verlaagt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel pindakaas eten minder risico hebben op ontwikkelen van bepaalde ziektes. Zo neemt de kans op darmkanker met 27% af als je veel pindakaas eet, en de kans op diabetes type 2 vermindert met 21%.

Wat zijn dan de nadelen van pindakaas?

In pindakaas zit omega 6. Als je teveel omega 6 binnenkrijgt, dan wordt dit geassocieerd met de kans op hart-, en vaatziekten. Het Voedingscentrum zegt trouwens het tegenovergestelde; deze geeft een verlaging aan. Daarnaast bevat pindakaas lectines. Dit is een groep complexe eiwitten dat zich bindt aan koolhydraten en zich aan het slijm van de darmwand kan hechten. Dit kan ervoor zorgen dat de werking van de darmen verstoord wordt.

Is pindakaas nu gezond of niet?

De vele eiwitten, gezonde vetten, mineralen en vitamine E maken van pindakaas een gezond product. Alleen als je de keuze maakt voor een pindakaas die onnodige toevoegingen bevat, zoals suiker en palmolie, dan kunnen de gezonde effecten teniet worden gedaan. Kies daarom altijd voor een pindakaas die voor 100% uit pinda’s bestaat. Zo weet je zeker dat het goed past bij je voeding.