Kracht van de natuur

Kracht van de natuur

Je verwacht waarschijnlijk een artikel over waarom jij biologisch moet eten, toch? Nee! Daar gaat het dit keer niet om. We hebben het in dit blog over de kracht van natuurdocumentaires. Iets in deze documentaires werkt ontzettend positief op ons menselijk lichaam. Je leest er meer over in dit blog.

Wetenschappelijk onderzoek

Het kijken van natuurdocumentaires blijkt namelijk mensen gelukkig te maken en stress te verlagen. Dit is vast komen te staan in een onderzoek dat professor Keltner, emotie expert aan de Universiteit van Berkeley, deed in opdracht van de BBC.

Hij onderzocht 7.500 personen uit diverse landen en continenten, waaronder India, Zuid-Afrika, Australië, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hij analyseerde de gezichtsuitdrukkingen van de proefpersonen tijdens het kijken van korte clips met nieuws, drama en natuurdocumentaires zoals Planet Earth. Op basis hiervan konden hun emoties worden vastgesteld en geregistreerd.

Resultaten

En wat bleek? Het kijken naar natuurdocumentaires bleek voornamelijk positieve emoties op te roepen bij de proefpersonen. Denk hierbij aan emoties als ontzag, nieuwsgierigheid, vreugde, enthousiasme en geamuseerdheid. Tegelijkertijd namen emoties als nervositeit, angst, stress en vermoeidheid af. Hoewel je het soms misschien wat zielig vindt om een nietsvermoedende prooi gevangen en opgegeten te zien worden accepteer dat je toch vrij snel. De jager moet ook eten, anders gaat die op zijn beurt weer dood. De natuur blijft ons fascineren en biedt ons oneindig veel vermaak. Met de moderne opnametechnieken kunnen uitzonderlijke dingen prachtig in beeld worden gebracht. En dat bekijken is niet alleen leuk en leerzaam, maar is dus eigenlijk ook heel gezond voor je.

Wat kan je hiervan leren?

Bekijk het maar

Dus kijk dit weekend eens in de HD schatkamers van Netflix bijvoorbeeld, want die zit bomvol gave titels zoals Planet Earth, Life, Secrets of the Earth, The blue planet, Africa en veel meer natuurschoon. En misschien, heel misschien, kun je je partner wel overtuigen dat deze indrukwekkende beelden nog beter overkomen op een groter maatje 4K of HDR tv. Veel kijkplezier!

Ga sporten… in de natuur!

Tja, je raadt het al. Nu je weet dat het kijken naar natuurbeelden zorgt voor minder stress, angst en vermoeidheid kan je wel raden dat wij je willen stimuleren om meer in de natuur te gaan sporten. Neem je sportoutfit en water mee om een rondje hard te lopen in de bossen (of in het stadspark) of ga op diezelfde plek trainen met je eigen lichaamsgewicht, zoals bij calisthenics de basis is. Je hebt echt niet veel nodig. Welke oefeningen je dan doet in de natuur? Eigenlijk alle bodyweight oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan push-ups, burpees, jumping jacks en sit-ups. Daarnaast kan je een boom gebruiken om op te trekken als die een tak heeft die laag hangt. Zorg dat je die niet beschadigt als jij je optrekt, dan kunnen we met z’n allen blijven genieten van de natuur.