Ontspannen trainen met je eigen lichaam: Mindful running

Trainen met je eigen lichaamsgewicht: Mindful running

Ontspannen trainen met je eigen lichaamsgewicht: Mindful running

Heb je het wel eens geprobeerd om te mediteren? Misschien wel, misschien niet. 20 minuten stilzitten en je hoofd helemaal leeg maken is voor veel mensen niet weggelegd. Zonde eigenlijk. Meditatie draagt bij aan een gezonde lichamelijke en geestelijke gezondheid. Mediteren is een manier om te ontspannen en prima samengaat met sporten. Stel dat je dat zou combineren met wandelen of hardlopen, oftewel Mindful Running heb je een gouden combinatie.

Een stap terug.. wat is meditatie en mindfulness?

Voor we de diepte ingaan vliegen er een aantal termen voorbij die je misschien niet zo goed kent, zoals meditatie en mindfulness.

Meditatie gaat niet over een ander persoon, een nieuw persoon of zelfs een beter persoon worden. Het gaat om bewustwording en het krijgen en trainen van een gezond perspectief. Je probeert je gedachten of gevoelens niet uit te schakelen. Je leert ze te observeren zonder oordeel. En uiteindelijk begin je ze waarschijnlijk ook beter te begrijpen.

Mindfulness is het vermogen om aanwezig te zijn, te rusten in het hier en nu, volledig betrokken bij wat we op dat moment doen op een ontspannen manier.

Waarom meditatie en mindfulness?

De laatste jaren is er steeds meer ruimte voor mindfulness, vanwege bijvoorbeeld de hoge hoeveelheid druk die mensen ervaren op hun werk. Meditatie en mindfulness draagt bij aan een gezonde lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo zal je door regelmatig met meditatie en mindfulness bezig te zijn:

  • Beter slapen;
  • Je meer ontspannen voelen;
  • Gedachten te leren zien als gedachten;
  • Beter weerbaar zijn tegen tegenslagen;
  • Meer in contact staan met je lichaam;
  • Een sterker immuunsysteem opbouwen.

Ontspannen hardlopen - CalisthenicsWorld.nl

Dit zijn een aantal voorbeelden. Wat interessant is dat sporten vergelijkbare effecten heeft op de mens. Sporten zorgt voor meer ontspanning, een beter fysiek lichaam (denk aan trainen met je eigen lichaamsgewicht bij calisthenics met bijvoorbeeld burpees en pull-ups), een sterker immuunsysteem, sociale interactie en kan helpen om gezondheidsproblemen als ziektes te voorkomen.  kortom, sporten in combinatie met mindfulness en meditatie kan een versterkend effect hebben.

Mindful running

Als 20 minuten stilzitten niet je ding is maar je wilt meer in beweging komen dan is mindful running hetgeen wat je zoekt. Hardlopen gecombineerd met mediteren of beter gezegd “lopen met aandacht”.

In 2014 is het Mindful Run concept is ontwikkeld door Martijn Mensink en Dianne Schutmaat, eigenaren van Mindful Run Nederland. Nu trainen zij, samen met een team voor 350 sporttrainers/-coaches, heel Nederland meer ontspannen te laten hardlopen. Mindful Run geeft mensen inzicht in hun manier van denken. Door het toepassen van de technieken kun je patronen veranderen en word je mentaal sterker.

Tijdens de cursus leer je diverse technieken waardoor je al snel minder stress ervaart en je uithoudingsvermogen gaat omhoog. Met meer aandacht geven aan het huidige moment is het mogelijk om je manier van denken te veranderen. Mindful Run heeft als doel jou op een fysieke en een mentale manier te trainen. Met Mindful Run combineer je mindfulness, ademhalingstechnieken en bewegen in de natuur met als resultaat minder stress, meer ontspanning en meer energie.

Geef een reactie