Superfoods

Gezonde voeding banner - CalisthenicsWorld.nl

Wat zijn superfoods en waarom zou jij ze moeten eten?

De benaming superfoods staat voor voeding dat enorm veel gezondheidsvoordelen oplevert. De term is een aantal jaar geleden bedacht, voornamelijk als marketing truc. In gezondheidswinkels, drogisten en natuurlijk online kun je tegenwoordig allerlei voedingsmiddelen kopen die tot voorheen vrijwel onbekend waren. Welke superfoods zijn echt supergezond voor ons en zijn daarom hun geld waard? In dit blog kun je lezen wat superfoods zijn en op welke gezonde voeding jij je zou moeten richten.

Wat zijn superfoods?

Superfoods worden zo genoemd, omdat ze een hoge voedingswaarde hebben. Er zitten bijvoorbeeld heel veel vitamines, vezels of omega 3 vetzuren in. Er bestaat echter geen patent op de benaming, iedere voedingsproducent mag zijn product dus als superfood aanduiden. Dit is zeer aanlokkelijk voor deze producenten, want ze kunnen daarom inspelen op de wens van de consument. Veel consumenten én zeker atleten hebben namelijk de wens om zo gezond mogelijk te leven.

Een goed voorbeeld is chiazaad. Dit zaad werd in de westerse wereld bekend door het boek Natural Born Runner. In dit boek werd beschreven dat mannen van een oude inheemse stam in Mexico enorme afstanden hardlopend aflegde, slechts op een maaltijd van chiazaad. Sindsdien wordt het als superfood verkocht, voor een flinke prijs. Chiazaad levert inderdaad belangrijke voedingsstoffen, zoals omega 3 vetzuren en calcium, maar voor een veel lagere prijs kun je ook lijnzaad kopen. Nog gezonder dan chia en veel goedkoper!

Er bestaan wel degelijk superfoods, maar het is belangrijk om niet in de marketing truc te vallen van producenten. Echte superfoods kun je gewoon in de supermarkt vinden en ze zijn helemaal niet zo duur.

Superfood 1: Donkergroene bladgroenten

Donkergroene bladgroenten bevatten enorm veel goede voedingsstoffen. Het is zelfs zo dat mensen die regelmatig groene bladgroenten eten een kleinere kans hebben op diabetes type 2. De gezondheidsvoordelen komen doordat ze veel vitamine K, calcium en antioxidanten bevatten. Vitamine K beschermt tegen osteoporose en helpt om ontstekingsziekten te voorkomen. Calcium helpt bij het opbouwen en sterk houden van de botten. De antioxidanten gaan veroudering tegen en bieden bescherming tegen het ontwikkelen van kanker.
In de Nederlandse supermarkten ligt de groenteafdeling vol met dit superfood. Enkele voorbeelden zijn:

  • Boerenkool;
  • Palmkool;
  • Paksoi;
  • Waterkers;
  • Andijvie.

Het wordt aangeraden om dagelijks een portie donkergroene bladgroenten te eten. Spinazie en snijbiet worden ook vaak genoemd onder de ‘gezonde’ bladgroenten. Wees echter voorzichtig met deze twee groenten. Ze bevatten namelijk veel oxaalzuur wat zou kunnen leiden tot nierstenen.

Superfoods andijvie - CalisthenicsWorld

Superfood 2: Groene thee

Groene thee staat al langer bekend als zeer gezond. Dat komt omdat ook groene thee veel antioxidanten bevat in de vorm van polyfenolen. Deze krachtige stoffen gaan oxidatie in het lichaam tegen. Het is niet voor niets dat mensen in Japan zeer oud worden! Polyfenolen beschermen de cellen waardoor het verouderingsproces vertraagd wordt.
Groene thee heeft nog andere gezondheidsvoordelen. Zo helpt het om het cholesterolgehalte te verbeteren en het helpt tevens bij het afvallen. Groene thee zorgt namelijk voor een efficiëntere stofwisseling. Er zit een kleine hoeveelheid cafeïne en catechine in groene thee, catechine kan helpen bij het afbreken van overtollig vet. Beide stoffen verhogen bovendien je alertheid en energie. Het is daarom verstandig om koffie te vervangen door groene thee. Het biedt namelijk meer gezondheidsvoordelen zonder het sterk verslavende effect van koffie.

Superfoods groene thee - CalisthenicsWorld

Superfood 3: Gember

De Aziatische keuken heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer gember in gerechten wordt gebruikt. Het wordt voornamelijk als smaakmaker toegevoegd. We mogen gember echter een echt superfood noemen, het biedt namelijk zeer veel gezondheidsvoordelen. Misschien heb je ons blog gelezen over spierpijn? Iedere serieuze sporter kent het. Spierpijn is iets dat je meestal accepteert, maar je kunt er ook iets aan doen. Gember zorgt er namelijk onder ander voor dat spierpijn afneemt!

Daarnaast heeft gember nog andere gezondheidsvoordelen:

  • Helpt bij verschillende vormen van misselijkheid;
  • Kan helpen bij het afvallen;
  • Helpt mogelijk tegen artrose;
  • Verlaagt het bloedsuikerniveau en kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Duursporters die zeer lange races afleggen maken vaak gebruik van gember. Door de inname van snelle suikers tijdens een duurwedstrijd raken de maag en darmen vaak van streek. Gembersnoepjes helpen tegen deze problemen. Deze snoepjes kun je in reformwinkels of online kopen. Verse gember vind je in vrijwel iedere supermarkt. Verwerk het in wok gerechten of maak er dagelijks een kop thee van om te profiteren van alle gezondheidsvoordelen.

Superfoods gember - CalisthenicsWorld.jpeg

Superfood 4: Avocado

Je zou het niet zeggen wanneer je het eet, maar een avocado is een vrucht. De smaak van een avocado is wat flauw, maar dat moet je niet tegenhouden om deze superfood te eten. Het zit namelijk vol met gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, gezonde vetten en vezels.

Er wordt wel eens gezegd dat je niet dagelijks een avocado zou moeten eten. Dat komt waarschijnlijk vanwege het hoge gehalte aan vetten in de vrucht. Avocado’s bevatten echter vooral onverzadigde vetzuren. Deze heb je als mens gewoon nodig, ze helpen het lichaam te beschermen tegen hartaandoeningen en verlagen de bloeddruk en het cholesterol. Daarnaast bevat de avocado veel kalium, foliumzuur en vezels; deze zijn allen bevorderlijk voor het gehele cardiovasculaire systeem.

Superfoods avocado - CalisthenicsWorld

Superfood 5: Bessen

Wil jij als sporter zorgen voor een gezond dieet? Voeg dan allerlei soorten bessen aan je dieet toe. Denk dan aan blauwe bessen, aardbeien, frambozen etc. Op de verpakking van deze producten zul je nergens de term superfood tegenkomen, maar ze zijn het wel degelijk. Bessen zitten volgeladen met antioxidanten. Daardoor helpen ze bij het beschermen van je cellen en herstellen van je spieren. Een shake met eiwitpoeder, (plantaardige) melk en bessen zorgt ervoor dat je sneller zult herstellen na een inspanning.

Bessen zorgen er ook voor dat je bloedsuiker stabiel blijft na het consumeren van een koolhydraatrijke maaltijd. Voeg ze daarom ook toe aan je bak ontbijtgranen! Het best kun je kiezen voor de bessen met de meest intense kleur, deze bevatten de meeste beschermende stoffen.

Hopelijk hebben we duidelijk kunnen maken dat de echte superfoods gewoon in de supermarkt liggen en dat ze helemaal niet duur hoeven te zijn. Voeg deze vijf superfoods aan je dieet toe en je profiteert van alle gezondheidsvoordelen!

Superfoods bessen - CalisthenicsWorld